Jak správně vybrat matraci

Naše zdraví a celkovou pohodu ovlivňuje mnoho faktorů, jedním z nich je dostatečný a zdravý spánek. Proto bychom při výběru matrace pro nás, nebo pro naše nejbližší, neměli zapomínat na určitá kritéria, která bychom měli splnit, aby byl náš spánek co nejkvalitnější.

Depositphotos_190924310_xl-2015

Pokud nemáte možnost matrace vyzkoušet naživo před tím, než je zakoupíte, nezoufejte. Následující dva faktory Vám totiž k základnímu výběru matrace postačí, a to je váš věk a váha. Klíčovým parametrem, na který se tedy musíte zaměřit, je uvedená maximální doporučená hmotnost u matrace. Dodržením maximální doporučené hmotnosti zajistíte matraci, co nejdelší životnost. Každý si totiž jistě přejeme, aby našim zádům, co nejdéle sloužila. A jak je to s výše zmíněným věkem? Ač se tak nemusí zdát, i věk opravdu hraje roli při výběru matrace. Odlišné jsou matrace určené pro děti, jiné zase více vyhovují seniorům. Děti potřebují pro svůj zdravý růst a kvalitní vývoj spíše pevnější matrace, ideální jsou matrace pěnové. Na druhou stranu, čím člověk stárne, tím více upřednostní spíše lůžko měkčí a elastičtější. Matrace by měla být rovněž kombinována s lamelovým roštem, který je rovněž pro správnou funkčnost matrace velmi důležitý. Než matraci zakoupíte, je velmi žádoucí, zjistit si tvrdost matrace. Tuto informaci uvádí prodejce v anotaci, či v textu u produktu. Matrace můžete pořídit od extrémně měkkých po extrémně tvrdé. Dobrou variantou je matrace, jež disponují různou tuhostí z každé strany, takže lze zvolit takovou, která vám vyhovuje více.

Depositphotos_66760989_xl-2015

Nejprodávanější jsou matrace se středně tvrdou tuhostí. Každému však vyhovuje jinak tvrdá matrace. Nesmíme opomíjet ani materiál matrace, který by měli především zohledňovat alergici, ti uvítají matrace, které jsou velmi prodyšné. Tuto vlastnost nejvíce splní matrace latexové. Latex je totiž přírodní materiál, dosahuje 100% antialergické vlastnosti a vysoké odolnosti vůči bakteriím. Neabsorbuje prach a jeho antibakteriální vlastnosti zabraňují šíření bakterií, plísní i roztočů. Nicméně obecně jsou latexové matrace nejkomfortnější a nejlepší volbou pro všechny uživatele, jelikož velkou výhodou je dokonale podpírání těla a jsou velmi komfortní. Další podobně kvalitní matrace jsou takzvané taštičkové matrace, které také nabízejí komfort a skvělou cirkulaci vzduchu. Nejvíce jsou však rozšířené matrace pěnové (z PUR pěny), jež jsou cenově velmi výhodné a jsou určeny těm, co mají rádi měkký povrch. V neposlední řadě je také důležité zmínit klasické pružinové matrace, které poskytují potřebnou podporu, aby byla hmotnost těla rovnoměrně rozložená. Pružinová konstrukce také poskytuje dobrou cirkulaci vzduchu, takže se v noci jednoduše nadměrně nezahřejete.

Depositphotos_60429413_xl-2015

U matrací se klade důraz nejen na její obsah, ale i potah. Ten by měl být v každém případě snímatelný, aby jej bylo možné kdykoliv vyprat. A jakou vlastně vybrat velikost matrace? Je to velmi jednoduché, velikost matrace se vždy rovná rozměrům ložné plochy, což je základní údaj jakékoliv postele. Výška matrace následně záleží na preferenci zákazníka. Jsou uživatelé, kteří mají v oblibě matrace velmi nízké, někteří zase vysoké.

Depositphotos_95065028_xl-2015

V poslední řadě je nutné dbát na hygienická opatření matrací. Z hlediska udržení hygienického standardu však výrobci obecně doporučují matraci vyměnit po 7 až 10 letech. Věříme, že nyní bude pro Vás výběr matrace daleko jednodušší.

 

autor: Kateřina Oravová

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz